G-4Y5N0TQX37
Megyer-hegyi Tengerszem

5 tény, amit Te sem tudtál a Megyer-hegyi Tengerszemről

 

Az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő tengerszem természetesen természetvédelmi terület, így nem is meglepő, hogy lélegzetelállító, azonban nem volt ez mindig így. A mai napig rejtegeti a titkait. Most elhoztunk 5-t, amit valószínűleg Te sem tudtál.

 

  1. A sárospataki megyer hegy tetején megbúvó csoda tulajdonképpen nem volt mindig természetvédelmi terület. Sőt! Kialakulásához is kellett az emberi beavatkozás, hiszen valójában nem is tengerszem, hanem inkább bányató. A malomkövek bányászatának befejezése (1907) óta azonban már kivívta magának hazánk legszebb helyének címét is azza, ahogy a természet visszavette a területet.
  2. A tó legnagyobb mélysége 6,5 méter, míg az azt körülölelő sziklaszirt magassága helyenként akár 70 méter magasra is nyúlik. Mindezek pedig a tengerszint felett 324 méter magasságban helyezkednek el.
  3. A tengerszem nem csak sajátos ökoszisztémája miatt olyan különleges, de ha figyelmesek vagyunk, rengeteg történelmi emlékre is bukkanhatunk Zemplén szívében. A bányaőr barlangja, vagy a sziklába vájt kovácsműhely maradványai mind érdekesek.
  4. Már az odavezető út is élmény, hiszen a történelmi borvidéken keresztül vágva megcsodálhatjuk a tokaji szőlészet csodáit. A hegy lábánál elhelyezkedő Harsányi Dűlőbisztrónál pedig a szőlészet mellett a borászat életébe is bepillantást nyerhetünk. A finom falatok és a csodálatos tokaji borok mellé pincelátogatást is tudunk kérni. Ha pedig megksótoltuk a finom borokat, a malomkő tanösvényt követve a piros jelzés mentén jutunk el a tengerszemhez.
  5. A tengerszem közvetlen környezete számos programlehetőséget rejt. A Harsányi Pincészettől akár terepautós élménytúra keretében is megteheted a tengerszemhez vezető utat, míg a célhoz érve akár via ferratara is lesz lehetőséged.


Kösd fel a bakancsot és irány Sárospatak! És persze a fényképezőgéped se felejtsd otthon, hiszen valóban egy csodálatos látvánnyal vár a történelmi borvidék eldugott szegletében.

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

DANE REGULACYJNE

OCHRONA DANYCH

pl_PLPL