- +36 30 183 9253
- info@dulobisztro.hu
- Środa - Czwartek - Niedziela: 11:00-20:00 Piątek - Sobota - 11:00-21:00
Hallottad már a „borvacsora” kifejezést, de nem tudod, mit is takar valójában? Lássuk, mi a különbség például egy átlagos borkóstoló program és egy borvacsora között!
Bár mindkét program a borok köré épül, más a hangulata a két rendezvénynek, és más a terjedelme is. Más a fókusz mindkét eseményen, valamint a felkínált ételek és italok jellege és aránya is.
Egy általános borkóstoló programon a fókuszban maguk a borok vannak, melyekből többféle kerül bemutatásra. Kis mennyiségű bort szoktak fogyasztani a résztvevők, viszont több félét (4-8 fajtát is akár). A hangsúly a borokon van: szőlőfajták, borvidékek, készítési módok, illat- és ízjegyek elemzése. Gyakran borász vagy sommelier vezetésével zajló szakami program, mely néha oktató jelleget is ölt. Ételként apró falatkákat kínálnak a szervezők, jellemzően sajtokat vagy semleges ízű kekszeket.
A borvacsorán ezzel szemben inkább a gasztronómiai élményen van a hangsúly. Több fogásos menüvel, minden ételhez tervezetten hozzá párosított bort kínálnak, melyet gondos kiválasztás előz meg. A hangsúly nem csak a boron van, hanem az étel és a bor harmóniáján. Az ünnepélyes hangulatot igyekeznek kiemelni, akár fine dining élménnyel. A borvacsorának az időtartama is hosszabb, mint egy borkóstoló, általában 3-4 óra. Gyakran része a programnak valamilyen tematikus előadás, borász vagy borház bemutatkozása, esetleg élőzene.
Egy borvacsora menüjét a felszolgálni kívánt borok nagyban befolyásolják, hiszen ezekhez kell választani a hozzájuk passzoló ételeket. Előételnek a sajtos, lazacos, májas falatkák gyakoriak, melyekhez jól illenek a könnyű fehérborok, pezsgők. A Tokaji Aszú és a libamáj például klasszikus párosítás. A levesekhez ásványos fehérborokat, esetleg rozékat szoktak párosítani, melyek tökéletesek zöldséglevesekhez, halászléhez. A gyakran szereplő főételeket nagy számuk miatt nehéz lenne felsorolni. Ezekhez a fogásokhoz már testesebb borokat, pl. vörös vagy érlelt fehérbort kínálnak. Desszertekhez az édesebb borok illenek, a méz, dió, aszaltgyümölcs hármashoz tökéletes például az érettebb fehér vagy száraz Tokaji bor. Érdemes továbbá megkóstolni a csokoládé mousse-t portóival vagy a túrótortát sárgamuskotállyal.
Ha szeretnél részt venni TE is egy borvacsorán, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon keresztül!
Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.
Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.
Adószám: 24394763-2-42
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében olyan technológiákat használunk, mint például a cookie-k, hogy tároljuk az eszközinformációkat és/vagy hozzáférjünk azokhoz. Ezen technológiákhoz való hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy olyan adatokat dolgozzunk fel ezen az oldalon, mint a böngészési viselkedés vagy az egyedi azonosítók. A hozzájárulás elmaradása vagy visszavonása hátrányosan befolyásolhat bizonyos funkciókat és funkciókat.