G-4Y5N0TQX37

Minden, amit Tokajról (rosszul) tudtál

A tokaji borvidék szereplői évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megváltozzon a borvidék megítélése. A sztereotípiák alapján nehéz, fáradt, geil borokkal azonosítják sokan Tokajt, holott valójában azt sem tudják, hogy milyen szőlőfajták, milyen újhullámos borok, milyen lehetőségek és milyen perspektívák rejtőznek ebben a területben. Gyakran jönnek oda a mi standunkhoz is, hogy van-e rozénk vagy vörösborunk. És sokan csípőből utasítják el bizonyos borainkat csak azért, mert volt rossz tapasztaltuk, vagy mert Tokajról van egy alap feltételezésük.

Kicsit eloszlatva a kételyeket, álljon itt pár alap tény:

– Tokajban csak fehérbort készítenek, azon belül is hat olyan fajta van, amit hivatalosan, tokajiként lehet termeszteni. Ezek a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály, a kabar, a zéta és a kövérszőlő

-Tokaj régebben az édes borairól volt híres, de manapság egyre többen isznak száraz tokaji fehérborokat

-A tokaji édes borok nem geil-ek. Komoly savtartalmuk van, ami ellensúlyozza a cukor mennyiségét. Ezért olyan különlegesek nemzetközi összehasonlításban. Kevés olyan borvidék van, ahol az édes boroknak ilyen szép sav-cukor egyensúlya van.

-A tokaji édes borokat nem cukrozzák, hanem a szőlő természetesen gyűjti a cukor tartalmat azáltal, hogy sokáig van a tőkén. A szüret nálunk nem augusztusban van, hanem később. A száraz boroknak való szőlőt legtöbbször szeptemberben szüreteljük, az édes borokhoz valót októberben, néha akár novemberben szedjük. Ezért is hívják ezeket a borokat „Kései szüret”-nek.

-A tokaji aszú és a szamorodni nem szőlőfajták, hanem borkészítési eljárások. Tokaj különlegessége, hogy ja borvidéken elen van egy gombafajta, ami ősszel „megtámadja” a szőlőt. Ennek hatására a szőlőszemek mazsolává válnak még a szőlőfürtön, nagyon komoly cukortartalmat gyűjtve. A szamorodni és aszú borok ezen aszúszemek különböző módon történő felhasználásával születnek,

-A sárgamuskotály nem édes bor, bár tény hogy más borvidékeken főleg édes formában készítik. Itt is az a kérdés, hogy mikor szüretelünk. A korán leszedett sárga muskotályból nagyon különleges, friss, illatos száraz bor készíthető, ami méltó kihívója a sokak által kedvelt irsai olivérnek

-Tokajnak sok arca van. Vannak még régebbi gazdálkodók és fogyasztók is, akik a nehéz tokaji borokat tekintik az igazi tokaji stílusnak. Az utóbbi évek azonban megmutatták, hogy Tokajnak van egy másik arca is, amely jól kombinálja a borok komplexitását azzal a könnyedséggel, tisztasággal amit a mai trendek diktálnak. A furmint és a hárslevelű amúgy is olyan fajták, melyekre nagy hatással van a terroir, és akár szomszédos dűlőkből is nagyon eltérő ízvilágot mutatnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy bort ezer stílusban lehet elkészíteni, akkor máris érdemes adni Tokajnak egy esélyt, hogy bebizonyíthassa mit tud.

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

DANE REGULACYJNE

OCHRONA DANYCH

pl_PLPL