G-4Y5N0TQX37
Borkostolós hétvége

Hogy szervezzünk borkóstoló hétvégét?

 

Egyre népszerűbbek a bortúrák, ahol baráti társaságok meglátogatnak egy borvidéket, körbejárják a pincészeteket, kóstolnak, és az egész hétvégét a bor és a gasztronómia köré építik. Magyarországon 22 borvidék található, azaz elég széles a kínálat. De hogy lehet jól összeszervezni egy ilyen programot.

 

1. Először jó felmérni a társaság igényeit, borokhoz való viszonyát, illetve hogy mit várnak egy ilyen bortúrától. Találkozni nagyon komoly tudással rendelkező résztvevőkkel, akik akkor találják meg a számításukat egy bortúrán, ha találkozhatnak magával a borásszal, és komoly szakmai beszélgetésekbe bocsátkozhatnak vele. Mások csak a barátaikkal akarják jól érezni magukat és a borkóstolás csak a keret ehhez. Nekik kevésbé izgalmas egy olyan kóstoló, ahol nagyon sok a „szakmázás”. Megint mások szeretik, ha azért nem csak a borról szól a program, hanem egy-két kulturális elemmel színesítik.

 

2. Ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk, és kiválasztottuk a borvidéket, akkor indulhat a szervezés. Ha egy kisebb borvidékre megyünk, akkor érdemes olyan helyen szállást foglalni, ami központi helyen van, hogy könnyen elérjük a pincészeteket. Villányban, Szekszárdon vagy akár több tokaj-hegyaljai faluban arra is lehetőség van, hogy a szállástól séta távolságra több pincészetet is megnézzünk. Így nem kell senkinek bevállalnia a sofőr hálátlan szerepét.

 

3. Érdemes azért limtálni a naponta megnézendő vagy kóstolandó pincészetek számát. Ha túl sok helyen kóstolunk, annak sosincs jó vége, viszont hiányérzet maradhat, ha nincs elég programelem. Sok pincészet lehetőséget biztosít rá, hogy megnézzük magát a pincét, vagy a feldolgozás helyét. Van ahol a szőlőbe is ki lehet menni gyalogosan vagy valamilyen terepjárművel. Itt nagy eltérések lehetnek annak függvényében, hogy egy kézműves kis pincészethez megyünk, vagy egy nagyobb technológiai borászathoz. Mindkettő másért érdekes, így jó több stílusú, kategóriájú pincészethez is ellátogatni. Vannak olyan pincészetek, ahol garantált látogatási időpontok vannak, de a legtöbb helyre érdemes előre bejelentkezni, lefoglalni a programot. Sok helyen egyéb kiegészítő programelemmel is találkozhatunk, amivel színesíteni tudjuk a borkóstolós hétvégénket. Ilyen például a terepautós dűlőtúra, vagy például ha egy hajón tartanak nekünk borkóstolót, vagy ha egy környékbeli sajtkészítő, mézmester vagy gyógynövény termesztő manufaktúrájába látogatunk el.

 

4. Egy bortúrán fontos a bor mellett a gasztronómia is. Érdemes erre külön energiát fektetni. Sok borkóstolón kínálnak falatkákat a bor mellé. Hol csak pogácsával, van ahol sajttal készülnek, de van ahol bőségtálat kínálnak a kóstoló mellé. Ezt is érdemes átgondolni. Megoszlanak a vélemények abban a témában, hogy mit együnk és mit ne együnk a kóstoló mellé. A kérdés megint az, hogy mennyire vagyunk szakértők, és mennyire csak az élvezeti érték miatt kóstolunk. Ha valóban a borok vannak a középpontban, akkor inkább csak vizet igyunk a kóstolt tételek között, és az étkezéseket különítsük el a kóstolástól. Ha a gasztronómia szerelmesei vagyunk, akkor egy kidolgozott borkóstolós vacsora a mi terepünk, ahol egy séf és egy sommelier közösen állította össze úgy a menüsort, hogy a kóstolt ételek és italok a lehető legnagyobb harmóniát nyújtsák számunkra. Ha pedig a társaság, a jó borok, a vidámság a cél, akkor bátran jöhetnek a bőség tálak, sajttálak, pogácsák a kóstolók mellé.


Kicsit hazabeszélve pedig álljon itt egy túraterv egy borhétvégére a tokaji borvidékre:

 

1. nap
Délelőtt: Mád – Holdvölgy Pincészet
Ebéd és kóstolás – Sárga Borház
Délután: Séta és látogatás Hercegkúton – Espák Pincészet
Szállás: Hotel Bodrog

 

2. nap
Délelőtt: Tarcal Áldó Krisztus szobor
Kikelet Pincészet
Ebéd: Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró
Délután terepautós Dűlőtúra és Megyer-hegyi Tengerszem
Borkóstolós vacsora és pincelátogatás: Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró
Szállás: Bodrog Hotel

 

3. nap
Délelőtt: Sárospatak Vár
Carpinus Pincészet
Ebéd: Dereszla Bisztró
Délután: Út haza

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

hatósági adatok

ADATVÉDELEM

hu_HUHU