Megyer-hegyi
tengerszem

A Zempléni-hegységet járva érdemes Sárospatak felé venni az útját annak, aki egy igazán egyedülálló természeti élményre vágyik. A város fölött északra magasodik ugyanis a több mint 300 méteres Megyer-hegy, mely hazánk egyik eldugott természeti csodáját, a Megyer-hegyi Tengerszemet rejti magában. A népszerű turista célpont ékes példája annak, hogy az emberi kéz alkotta formák is élhetnek tökéletes harmóniában a folyton változó természettel.

cuvée rendezvényház

A sárospataki Cuvée Rendezvényház egy XVIII. századi épület átalakításával, felújításával jött létre. A keresztboltozatos előterek, az eredeti fa ajtók és a boros pince megőrzésével igyekeztünk a ház polgári, rusztikus hangulatát megőrizni, ugyanakkor ezzel harmonizáló modernitást belevinni, az új igényekhez alkalmazkodva. Mindazoknak, akik nem a hagyományosat és a mindennapit keresik…

református templom

A Sárospataki református templom az egyik legbámulatosabb műemléképülete Sárospataknak. A templom 1771 és 1781 között épült barokk stílusban. A barokk stílusjegyek meghatározóak, melyek mellett a háromhajós belső tér mennyezetén az eklektika hatásai fedezhetőek fel. A karzaton galéria működik, amely időszakos kiállítások helyszíne. 

DŰlőbisztró

Pihenj meg vándor! A Harsányi birtok szívében található Dűlőbisztróban hűsítő frissítőkkel várjuk vendégeinket. A bisztró feldolgozó is egyben, ahol a Harsányi Pincészet szőlői életre kelnek és a dűlők termését selymes aszúvá, világhírű dűlőszelekcióvá és tokaji különlegességgé varázsolják. Az igazán kíváncsi vendégek vezetett túrán ismerkedhetnek meg borkészítés folyamataival.

via ferrata

A Megyer-hegyi tengerszemnél lehet kipróbálni az ország negyedik, több nehézségi fokozatú Via Ferrata pályáját, mely 650 méter hosszan húzódik a függőleges sziklafalakon. A via ferrata olyan hegyi út, ahol beszerelt fém kábelek, létrák és hidak segítségével lehet felmászni oda, ahová korábban csak a hegymászók tudtak feljutni.

legöregebb fa

A sárospataki várkert emblematikus fája az öreg japán akác (Sophora japonica). A park legöregebb fája 180-190 éves lehet. A famatuzsálem az elmúlt években gyorsan öregedett, lombkoronája jelentős részét elveszítette. A várkert büszkeségét a múzeum próbálta megmenteni. 2017-ben ultrahangvizsgálatot végeztek rajta szakemberek, 2018-ban modern eljárással szakszerű ápoláson esett át és rögzítésre kerültek ágai. Ezután szépen kihajtott, s virágzó lombkoronája fantasztikus látvány volt. 

tokaji
BORKÓSTOLÓ

Tegye különlegessé az évfordulót, szülinapot, családi vagy baráti összejöveteleket és lepje meg szeretteit a borkóstolás élményével. A Harsányi Pincészet két helyszínen is várja az érdeklődőket: a „városlakókat” a Cuvée Rendezvényházunkban, a barangoló lelkeket Dűlőbisztrónkban várjuk, ahol a tokaji hegyek ölelésében és a szőlőlugasok árnyékában kóstolhatják pincészetünk többszörös díjnyertes különlegességeit. 

református kollégium

Ez az iskola az ország egyik legrégebben fennálló oktatási intézménye, 1531-ben, a reformáció szellemében alapította Perényi Péter (koronaőr). Az évszázadok során hazánk számos nagy alakja töltötte itt diákéveit, az ország legnevesebb iskolái között számon tartott Sárospataki Kollégiumban.

rákóczi vár

A Sárospataki vár Magyarország egyik legjobb állapotban megmaradt késő reneszánsz épületegyüttesei közé tartozik. Ez a vár látható a magyar 500 forintos hátoldalán. A Rákóczi vár teljes renoválása az 1960-as években történt, azóta meghatározó turisztikai látványosság, napjainkban évente több mint százezren keresik fel. A Rákóczi kiállítás 2003-ban elnyerte az Év Múzeuma díjat.

hu_HUHU