G-4Y5N0TQX37
Tokaj borkostolás: borvacsora, borpiknik

Tokaji borkóstolás

Ha borkóstolóra indulunk Tokajba, érdemes előtte áttekinteni, hogy mit és hogy kóstolhatunk, mire számíthatunk.

Tokajon 6 szőlőfajta van, mégis elképzelhető, hogy egy borászatnak 10-15 féle kóstolható tétele van egy évjáratból. Hogyan lehetséges ez?

Maguk a fajták is alapból adnak arra lehetőséget, hogy legyen akár muskotályunk, zétánk, hárslevelűnk vagy furmintunk. Ezek mind fehérbor fajták, eltérő fajtajellemzőkkel. Ritka az, hogy egy szőlősgazda mind a hat fajtát termeszti. Általában kiválasztja azt a 3-4 fajtát, amivel dolgozni szeret, vagy ami az adott területen a legjobb alapanyagot biztosítja.

Dűlőszelekciók. Más borvidékeken is jellemző, hogy az egyes dűlőkről külön szedjük, külön erjesztjük, külön tároljuk a szüret során lejövő szőlőt. Ez nem csak fajta szerinti különválasztást jelent, hanem dűlők szerinti bontást is. Ez sok energia, és komoly infrastruktúra kell hozzá, de megéri. Mert így a dűlők legjavából eltérő karakterű, magas minőségű borok jöhetnek létre. Például a mi esetünkben jobb évjáratokban 2-3 dűlőszelektált tételt tudunk bemutatni. És ugyanúgy megvan a rajongótábora a Király-hegy furmintnak, mint a Megyernek vagy a Cirókának.

Tokaj egy speciális bortermelő vidék. Sokan ha édes borra gondolnak, akkor valami pancsolt „lőre” jut eszükbe. Tokajban azonban érdemes édes bort kóstolni, mert a borokban maradt maradék cukor természetes eredetű, mely az érés folyamán keletkezik a szőlőben. Hegyalján sokszor még októberben is szüretelnek – az ekkor szedett szőlő magas cukortartalma már nem erjed alkohollá, így születnek az édes borok. Így lehetséges, hogy adott évben ugyanúgy elkészítsük a HUSS-t, mely egy száraz muskotály, és a Hercegnőt, mely pedig egy kései szüretelésű muskotály bor. Ami Tokaj szerencséje, más hasonló külföldi borvidékekkel szemben, hogy itt nem égnek el a savak, azaz a tokaji édes borok egyensúlyban vannak, nem geil-ek. A borban levő savak kiegyensúlyozzák a cukortartalmat.

Pezsgők és habzók. Az utóbbi években divatossá váltak a buborékok. Ezt a trendet az állami bormarketing szervezet is meglovagolja, de ettől függetlenül is megnőtt a kínálat erre a típusra. Ennek a tendenciának Tokaj a nyertese lehet. Ez a borvidék kifejezetten alkalmas pezsgőkészítésre. A magas sav, ami az édes borokat is egyensúlyossá teszi, itt is előny. A korai szüret pedig meghosszabbítja a szüreti időszakot. Érdemes pezsgőt vagy habzó bort kóstolni Tokajban. Egyre több pincészet próbálkozik nagyon szép eredményekkel. A pezsgő rajongók persze megoszlanak abban, hogy milyen szárazsági fokot részesítenek előnyben, de ebben is széles a szortiment. Mi például brut és nyerspezsgőt is készítünk, aki pedig csak egy könnyed habzóra vágyik, annak ott a Habcsók.

Tokaj egyediségét nem csak az előbb felsorolt jellemzők adják, hanem a botrytis is. Ez egy speciális gombafajta, mely olyan folyamatokat indít el a szőlőben, ami a készített bort is meghatározza. A szőlő ugyanis ennek a gombának a hatására bemazsolásodik, aminek két hatása van: egyrészt rengeteg cukrot gyűjt magába, másrészt a borokban ennek a gombának az íz- és illatvilága is megjelenik. A tokjai aszú, szamorodni, fordítás, máslás mind olyan borfajták, amik már ezekkel a mazsolás szemekkel készülnek. Sokan nem szeretik az édes borokat. Azonban ha Tokajba látogatunk, vagy részt veszünk egy tokaji borkóstolón, mindenképp kóstoljunk valamilyen tokaji különlegességet. próbáljuk kiérezni belőle a botrytist, amit nagyon lehet szeretni, ha valaki ismeri és be tudja azonosítani. Ne úgy kóstoljuk az ilyen borokat, mint egy rozét vagy egy irsait. Ezt tényleg kóstolgatni, ízlelgetni kell, mert elképesztően sok rétegű, sok íz és illat szabadul ki belőle, ha figyelünk.

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

DANE REGULACYJNE

OCHRONA DANYCH

pl_PLPL