Vannak olyan kellékek a borkostolókon, amik mindenki számára ismerősek. Ilyenek például a boros poharak vagy maguk a kóstolásra váró borok. Ezekről nem is ejtenénk túl sok szót, csak annyit fontos megemlíteni, hogy a poharaknak mindenképp átlátszóknak kell lenniük, mert a borok színének láthatósága is nagyon fontos. Hiszen az élményt meghatározza maga a szín is. De lássuk a legszükségesebb kellékek listáját!
Ásványvíz, vizes kancsó: az egyes borok kostolása között az ízlelőbimbók „lemosásához” szokták alkalmazni, azaz isznak pár korty vizet, vagy kiöblítik a szájukat a kóstolók.
Borköpőcsésze: Ha nem akarunk hamar berúgni, ki is lehet köpni a kóstolás után a bort, nem kell lenyelni. Profi borászok gyakran csinálják ezt, de azok között kevésbé gyakori, akik élményszerzésként vagy kikapcsolódásként mennek borkóstolóra.
Kenyér, keksz, snack: a száj semlegesítése céljából kenyeret vagy semleges ízű kekszet, harapnivalót is ki szoktak helyezni a borospincébe, vagy ahol épp a kóstoltatás történik. Ennek szerepe egyrészt az ízlelőbimbók kímélése, másrészt ha nem csak iszik, hanem eszik is a vendég, könnyebb józannak maradni.
Brossúrák, információs anyagok: A kostoltatáson részt vevő borokról érdemes kihelyezni bővebb ismertetőt, írásos anyagot. Így, ha valaki szeretné, meg is vásárolhatja az adott bort. Emellett a borászatról, a dűlőkről, a borospincékről is szoktak marketing anyagokat elhelyezni a helyszínen. De szoktak kikészíteni jegyzetlapokat és tollakat is. Nem azért, hátha valaki ihletet kap a sokadik pohár után, hanem hogy benyomásokat, esetleges kedvenceket fel lehessen jegyezni.
Dekantáló edény: Főleg testesebb vörösborokhoz alkalmazzák, hogy jobban érvényesüljön az illatuk, ízük. Emellett dekorációs kelléknek sem utolsó, hiszen hangulatos, és tipikusan a borokhoz köthető tárgy.
Palacknyitók és boröntők: az elegáns dugóhúzók elengedhetetlenek, különösen, ha parafa dugós borok vannak. A speciális boröntő pedig hasznos segítség az italok kiöntéséhez. A felszolgáláshoz alapvető kellékek fontos design elemként is funkcionálhatnak egy-egy borkóstoláson.
Borhűtők: borhűtő nem biztos, hogy szükséges, de a borospincék hőmérséklete általában 10-15 fok között van, így a fehérborokhoz és a pezsgőkhöz jól jöhet a hűtés. Azonban előfordulhat, hogy egyes boroknak még a pince hőmérséklete is túl alacsony. Ha egy bor túl hideg kóstoláskor, sok illat és íz nem érvényesül. Ilyenkor pár percet érdemes a pohárban tartani, vagy akár előre ki is lehet nyitni a palackot, hogy kicsit melegedjen az ital.
Ha kedvet kaptál a tokaji borok kóstolásához, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, és találkozzunk minél hamarabb a Dülőbisztróban!
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében olyan technológiákat használunk, mint például a cookie-k, hogy tároljuk az eszközinformációkat és/vagy hozzáférjünk azokhoz. Ezen technológiákhoz való hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy olyan adatokat dolgozzunk fel ezen az oldalon, mint a böngészési viselkedés vagy az egyedi azonosítók. A hozzájárulás elmaradása vagy visszavonása hátrányosan befolyásolhat bizonyos funkciókat és funkciókat.