Miben készítsd a borodat?

 

A borok tárolásának, erjesztésének és érlelésének különböző módjai gazdagítják a borok ízvilágát és karakterét. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a különböző lehetőségeket, mint például a hordók, tartályok és amforák, és hogy ezek miként formálják a borokat az eljárások során.

 

Hordók: A Tölgy Illata és Íze
Évszázadok óta a legismertebb módja a bor erjesztésének és tárolásának a hordó. A tölgyfahordók használata a borokat gazdagabbá, komplexebbé és karakteresebbé teszi. A hordók szellőzése és a fa tanninjai az érlelés során a bornak illatokat és speciális ízeket kölcsönöznek. A vörös borok esetében a tölgyfa segíti a struktúra kialakulását, míg a fehér borok esetében a tölgyfahordók segíthetnek a lágyabb textúra elérésében. Az egyik leghíresebb tölgy a zempléni tölgy, még sok amerikai borászatban is innen rendelik a hordókat, a minél magasabb minőség elérése érdekében. Manapság több pincészet próbálkozik azzal, hogy ötvözi a reduktív technológiát és a tölgyfás jegyeket azzal, hogy tartályban készíti a bort, viszont tölgyfa „chips”-szel éri el, hogy a hordós íz megjelenjen a borban. Ennek költségmegtakarítási oka is van, hiszen a tölgyfa hordók folyamatos karban tartása figyelmet igényel, és a modern borgazdálkodásban a hordókat max 2-3-szor lehet felhasználni .

 

Tartályok: Modern és Kontrollált Körülmények
A rozék és a friss, gyümölcsös fehér borok gyakran rozsdamentes acéltartályokban erjednek és érlelődnek. Ezek a tartályok könnyen tisztíthatók, és a borokat modern, kontrollált körülmények között segítik elkészíteni. Az acél tartályok megőrzik a gyümölcsös karaktert és a frissességet, miközben minimalizálják a külső befolyásokat. A tartályban erjesztést és érlelést reduktív technológiának hívjuk, mivel a bor nem találkozik oxigénnel. Ezen technológia során a bor megőrzi a friss illatokat, könnyed marad, ugyanakkor a bor a tartályban kevésbé fejlődik, nem tud olyan mélységet és komplexitást elérni, mint egy hordós tétel.

 

Amforák: Az Ősi Módszer Visszatérése
Az amforákban történő borászat az egyik legrégebbi módszer, melynek reneszánsza a kortárs borászok körében, illetve még korábban Grúziában volt népszerű. Az agyagedényeket hagyományosan agyagból készülnek és a földbe ásták le őket. Az amforákban történő érlelés egyedi ásványos jegyeket adhat a bornak, és lehetővé teszi, hogy a bor a környezeti feltételekkel harmonizáljon. Manapság ritka és különleges borok készülnek csak amforában. Egyrészt elég költséges ezen agyagedények elkészítése, másrészt kockázatosabb is, mivel nem kontrollálható folyamatok indulhatnak el a borkészítés során.

 

Betontojások: Modern és Innovatív Forma
A betontojások egyre népszerűbbek a borászatban, mivel a beton a természetes anyagok közé tartozik, és a benne zajló folyamatok miatt érdekes ízeket hozhat létre. A tojás alakja lehetővé teszi, hogy a borok természetes módon cirkuláljanak a tartályban, javítva az eleganciát és a textúrát. A betontojások gyakran használatosak fehér borok esetében.

 

Ászok és Egyéb Tartályok: A Kreativitás Határai
Napjainkban a borászok egyre inkább kreatívak a tárolási és érlelési lehetőségek terén. Az acél mellett gyakran használnak műanyag tartályokat is, különböző formákat és méreteket alkalmazva. Az ászok, beton- és acéltartályok mellett a borászok mindennapi tárgyakban is felfedeznek új lehetőségeket, például téglákban vagy terrakotta edényekben.

 

Természettel Való Együttműködés: Biodinamikus és Természetes Borászat
A természettel való együttműködést hangsúlyozva néhány borász a biodinamikus és természetes borászati elveket követi. Az ilyen borokat gyakran fa- vagy agyagedényekben érlelik, minimalizálva a beavatkozásokat és tiszteletben tartva a szőlő és a terroir egyedi jellemzőit.

 

Kiválasztás És Kísérletezés: A Borász Művészete
A borászat valódi művészet, és a tárolás, erjesztés és érlelés módjának kiválasztása nagyban befolyásolja a végeredményt. A borászok gyakran kísérleteznek, kombinálva a hagyományos és modern módszereket, hogy létrehozzák a legjobb borokat. Minden egyes tartály és eljárás sajátos karaktert ad a bornak, és a borászok kreativitásának és szaktudásának köszönhetően a borok világa folyamatosan változik és gazdagodik.

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

hatósági adatok

ADATVÉDELEM

hu_HUHU