A világ 10 legdrágább bora

 

A borok egyik különlegessége, hogy az áruk nagyon széles skálán mozog. Bár ezeket csak igen nagy jóindulattal lehet csak valóban bornak nevezni, de van amiből párszáz forintért hozzájutsz már akár több literhez, de a másik végén a skálának ott vannak azok is aminek az ára már közelebb van egy kisebb lakáséhoz, mint egy minőségibb, különlegesebb borhoz.

 

1. Château Lafite Rothschild, Pauillac, Franciaország: Az egyik leghíresebb bordeaux-i kastély borai közül a Château Lafite Rothschild áll a legtöbbet érők listáján. Ezek a borok rendkívül gazdagok és elegánsak, és gyakran óriási összegekért kelnek el aukciókon.

 

2. Domaine de la Romanée-Conti, Burgundia, Franciaország: Ez a francia borászat világszerte ismert a kiváló minőségű Pinot Noir-borairól, amelyek között a Romanée-Conti különösen híres. Ezek a borok ritkaságuk miatt rendkívül értékesek.

 

3. Château Margaux, Bordeaux, Franciaország: A Château Margaux borai között számos különleges palack található, amelyek közül néhány több száz éves életkorral rendelkezik. Ezek a borok egyedi karakterrel és rendkívüli árakkal rendelkeznek.

 

4. Château Haut-Brion, Bordeaux, Franciaország: Ez a bordeaux-i kastély a régió egyik legelismertebb boraival rendelkezik. A Château Haut-Brion borai kiváló minőségűek és hosszú élettartamúak, ami a magas áruk magyarázatául szolgál.

 

5. Château Cheval Blanc, Bordeaux, Franciaország: Ez a Saint-Émilion régióban található kastély a Merlot és Cabernet Franc fajtákból készült borairól híres. Ezek a borok gazdagok és elegánsak, és rendkívül keresettek a gyűjtők körében.

 

6. Screaming Eagle Cabernet Sauvignon, Kalifornia, US: Ez az amerikai borászat különösen híres a Cabernet Sauvignon-jairól, amelyek között a Screaming Eagle kiemelkedik. Ezek a borok rendkívül korlátozott mennyiségben készülnek, ami ritkaságuk miatt magas árakat eredményez.

 

7. Penfolds Grange, Dél-Ausztrália: A Penfolds Grange a dél-ausztráliai borászat egyik legikonikusabb borai közé tartozik. Ezek a borok hosszú évekig érlelődnek tölgyfahordókban, és rendkívül gazdag ízvilággal rendelkeznek.

 

8. Egon Müller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, Németország: Ez a német borászat híres a kiváló minőségű Riesling borairól. A Trockenbeerenauslese egyike a legmagasabb minőségű száraz boroknak, és rendkívül értékes a borpiacokon.

 

9. Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Burgundia, Franciaország: A Domaine Leroy a burgundiai borászat egyik legelismertebb neve, és a Musigny Grand Cru borai között néhány a legdrágább borok közé tartozik a világon.

 

10. Masseto, Toszkána, Olaszország: Ez az olasz borászat a Merlot fajtából készült borairól híres. A Masseto borok egyedülálló eleganciával és gazdagsággal rendelkeznek, ami miatt a legdrágább borok közé tartoznak a világon.

 

Itthon egy 10-15 000 forintos palackár már viszonylag magasnak mondható, de nem ritka az ennél drágább bor sem. Az aszúk, vagy az esszenciák előállításai költség és technológiájuk miatt például jóval többe tudnak kerülni ennél, de még így sem érik el az olyan borritkaságok árát, amikor több száz-, vagy akár ezer EUR-ról is beszélhetünk.

 

Téged vajon befolyásolnak a borok árai? Jobbnak gondolod azt, ami drága? Megkóstolnál egy több száz éves bort?

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

REGULATORY INFORMATION

DATA PROTECTION

en_GBEN