tokaji borkóstolás ár

Borvacsora vagy borkóstoló program?  

Hallottad már a „borvacsora” kifejezést, de nem tudod, mit is takar valójában? Lássuk, mi a különbség például egy átlagos borkóstoló program és egy borvacsora között! 

Bár mindkét program a borok köré épül, más a hangulata a két rendezvénynek, és más a terjedelme is. Más a fókusz mindkét eseményen, valamint a felkínált ételek és italok jellege és aránya is.   

Egy általános borkóstoló programon a fókuszban maguk a borok vannak, melyekből többféle kerül bemutatásra. Kis mennyiségű bort szoktak fogyasztani a résztvevők, viszont több félét (4-8 fajtát is akár). A hangsúly a borokon van: szőlőfajták, borvidékek, készítési módok, illat- és ízjegyek elemzése. Gyakran borász vagy sommelier vezetésével zajló szakami program, mely néha oktató jelleget is ölt. Ételként apró falatkákat kínálnak a szervezők, jellemzően sajtokat vagy semleges ízű kekszeket.  

A borvacsorán ezzel szemben inkább a gasztronómiai élményen van a hangsúly. Több fogásos menüvel, minden ételhez tervezetten hozzá párosított bort kínálnak, melyet gondos kiválasztás előz meg. A hangsúly nem csak a boron van, hanem az étel és a bor harmóniáján. Az ünnepélyes hangulatot igyekeznek kiemelni, akár fine dining élménnyel. A borvacsorának az időtartama is hosszabb, mint egy borkóstoló, általában 3-4 óra. Gyakran része a programnak valamilyen tematikus előadás, borász vagy borház bemutatkozása, esetleg élőzene.   

Egy borvacsora menüjét a felszolgálni kívánt borok nagyban befolyásolják, hiszen ezekhez kell választani a hozzájuk passzoló ételeket. Előételnek a sajtos, lazacos, májas falatkák gyakoriak, melyekhez jól illenek a könnyű fehérborok, pezsgők. A Tokaji Aszú és a libamáj például klasszikus párosítás. A levesekhez ásványos fehérborokat, esetleg rozékat szoktak párosítani, melyek tökéletesek zöldséglevesekhez, halászléhez. A gyakran szereplő főételeket nagy számuk miatt nehéz lenne felsorolni. Ezekhez a fogásokhoz már testesebb borokat, pl. vörös vagy érlelt fehérbort kínálnak. Desszertekhez az édesebb borok illenek, a méz, dió, aszaltgyümölcs hármashoz tökéletes például az érettebb fehér vagy száraz Tokaji bor. Érdemes továbbá megkóstolni a csokoládé mousse-t portóival vagy a túrótortát sárgamuskotállyal.  

Ha szeretnél részt venni TE is egy borvacsorán, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon keresztül! 

 

 

 

 

goodevent kft.

Headquarters: 1165 Budapest, Hangulat street 14.

Business address: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

VAT number: 24394763-2-42

REGULATORY INFORMATION

DATA PROTECTION

en_GBEN