G-4Y5N0TQX37
Zemplén gasztronómia, borkóstoláshoz

Mit kóstoljunk a Zemplénben?

Ha nyaralni, kirándulni megyünk, olyankor szeretnénk megismerni azt az adott környéket. A természeti és kulturális csodákat, népszokásokat, iparművészeti alkotásokat és hagyományokat. Ugyanígy érdeklődünk a gasztronómia és a borok iránt. Tokajban tokaji borokat szeretünk kóstolni, Szegeden halászlevet eszünk, Zalában dödöllét eszünk.

Vannak hagyományok és újkori hagyományteremtők. Így Zemplénben járva kereshetünk olyan ízeket, ételeket, amelyek hagyományosan jellemzőek a környékre, de találhatunk olyan kis kézműves szakmai műhelyeket, akik kitapasztalva a környék adottságait valami újba fogtak a gasztronómia területén.

Nézzünk tehát pár ételt, amit érdemes megkóstolni, vagy keresni ha a környéken járunk

1. Bármi, ami pataki tálban készül.

A pataki tál egy helyi keramikusok által készített edény, mely hasonló a római tálhoz. Használat előtt be kell áztatni a tálat, amelyben így az ételek különös zamattal készülnek el. Nem csak sülteket készíthetünk benne, hanem akár sült kardamonos szilvalekvárt is készthetünk.

2. Jellemzőek azok a fogások a Zemplénben, amelyek „szüretelő” vagy „vincellér” módra készülnek. Ezek lehetnek pecsenyék, sültek vagy ragúk. Közös jellemzőjük, hogy musttal, szőlővel és vagy borral készülnek.

3. Zempléni pandúr leves, mely egy igen tartalmas igazi magyaros étel, mely krumplival, sárgarépával, kolbásszal készül. Akár egytál ételnek is fogyaszthatjuk.

4. Természetesen ha a Zemplén gasztronómiájáról beszélünk, akkor a tokaji borokról muszáj pár szót ejteni. A környéken mindenkinek van legalább pár sor szőlője, és készít bort. Egyelőre Tokajban még keverednek a régi hagyományok, a régi „tokaji íz”, amit az idősebb emberek keresnek, és ami egyébként legtöbbször borhiba következménye. Valamint az új irányzat, a modern borkészítés, ahol a tartalmas, az igazi terroirt megmutató komplex borok mellett megjelennek a gyümölcsösebb borok, mint a sárgamuskotály, a hárslevelű, vagy a sokarcú furmint. Ha tokaji, akkor olyan asszociációink vannak, mint nemes penész, botritis, aszú, puttony stb. Ezek a mai borkészítésben is jelen vannak, ezek adják a tokaji borvidék különlegességét.

Ha pedig gasztronómia műhelyeket keresünk, akkor nézzünk pár olyan kincset, amit mindenképp meg kell látogatnunk. Ezek az újhullámos gasztronómia képviselői, akik a helyi tudást ötvözik, egy modern felfogással, kitekintéssel.

1. Tokaji Borecet
a bodrogkeresztúri Borecet Művek egy egész szentély hozott létre az ecetnek. Rengeteg típus, lehet kóstolni, és az Ecetmúzeumot is megtekinthetjük. Céljuk, hogy a hazai bor és gyümölcsecet múlt században megszakadt hagyományának értékeit visszahozzák a jelenbe, bemutassák ezt az ősi mesterséget, annak eredetét, tudományos és kulturális hátterét, valamint az ecetkészítési eljárásokat.

2. Csicsörke – lekvár és szörp műhely, ahol sütit is ehetsz. A zempéni műhely küldetése, hogy az emberek és tudják értékelni a vidéken termett, nem nagyüzemi, valódi gyümölcsből készült termékeket. Nem fix recept alapján dolgoznak, általában kóstolás alapján készülnek a termékeik, amelyből létezik egy-két extrém íz is. Ha ellátogatunk hozzájuk, akkor egy nagyon kis helyes, otthonos boltban, kertben tehetjük meg, ahol rendkívül különleges, újragondolt süteményeket is ehetünk.

3. Bár nem egy konkrét termelő, de érdemes látogatásra a Tokaj-Hegyaljai Piac, mely civil kezdeményezésre jött létre. Havonta egyszer, minden hónap második vasárnapján 10-15 óra között van nyitva, kifejezetten helyi termelők és kézművesek közreműködésével. Hegyaljai, zempléni, és borsodi árusok, valamint kézműves kiállítók kínálják portékáikat, azaz itt minden apró különlegesség, és helyi gasztronómiai érték megtalálható.

4. Ha zempléni gasztronómia, akkor Harsányi Dűlőbisztró, ahol nem csak a kilátás pazar, és a borok jók. A Bisztróban elérhető áron ehetünk nemzetközi fogásokat, amelyek azonban minden esetben valamilyen zempléni alapanyagból, vagy a zempléni gasztronómia újragondolásával születnek. A Harsányi Dűlőbisztróban zempléni mangalica termékeket, zempléni sajtokat ehetünk. Még koktél fronton is Tokaj ginnel és furmint vodkával dolgoznak.

goodevent kft.

Headquarters: 1165 Budapest, Hangulat street 14.

Business address: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

VAT number: 24394763-2-42

REGULATORY INFORMATION

DATA PROTECTION

en_GBEN