Alapvető tudnivalók, amik segítenek a borkóstolásban.

Hogyan érdemes megfigyelni a színt, illatot és ízt, és hogyan értékelhetők a borok.

A borkóstolás nem csupán egy szokványos elfoglaltság, hanem egy érzékszervi kaland is, ahol a színek, illatok és ízek egyszerre táncolnak a poharakban. Készülj fel arra, hogy elmerüljünk a borkóstolás alapjaiban, és fedezzük fel, hogyan értékelhetjük a borokat a legjobb módon

Szín
A borkóstolás élménye a színekkel kezdődik. Sokat elárul a minőségükről. Figyeld meg mennyire tiszta, milyen árnyalatokat látsz? Élénk-, vagy halvány sárga, esetleg arany? Mind-mind árulkodik a bor karakteréről.

Illat
Az illatokban még több rejlik. Pörgesd meg a poharat, szippants bele mélyen és jegyezd fel az érzéseid a borkóstolás során. A gyümölcsös, fűszeres, vagy fás jegyek mind részei a borok világának.

Íz
A borkóstolás alkalmával a bor íze a végső megmérettetés. Kóstolás előtt engedd, hogy a bor néhány percet szellőzzön, majd vegyél egy kortyot. Figyelj az édességre, savakra, tanninokra. Milyen ízt érzel először, mi a hangsúlyos és mi az, ami rejtett, vagy csak később jön elő? Mindezen faktorok összessége adja meg a borok sokszínűségét.

Értékelés
Készíts saját borkóstoló jegyzetet, ahol rögzíted a kóstolt borok nevét, színét illatát és ízét. Ez segíteni fog abban, hogy saját preferenciákat fedezz fel és egyre magabiztosabb légy a borkóstolás művészetében.

Ha borkóstolás a cél, a Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró kötelező megálló. Ez a hely nem csupán borokat, hanem egy teljes élményt kínál. Ne csak kortyolj, hanem figyelj a borok színére is – a mély rubin és arany árnyalatok számtalan történetet mesélnek a szőlő ültetvényekről és a borkészítés művészetéről

goodevent kft.

Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.

Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.

Adószám: 24394763-2-42

REGULATORY INFORMATION

DATA PROTECTION

en_GBEN