- +36 30 183 9253
- info@dulobisztro.hu
- Szerda - Csütörtök - Vasárnap: 11:00 - 20:00, Péntek - Szombat: 11:00 - 21:00
G-4Y5N0TQX37
A tokaji borvidék szereplői évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy megváltozzon a borvidék megítélése. A sztereotípiák alapján nehéz, fáradt, geil borokkal azonosítják sokan Tokajt, holott valójában azt sem tudják, hogy milyen szőlőfajták, milyen újhullámos borok, milyen lehetőségek és milyen perspektívák rejtőznek ebben a területben. Gyakran jönnek oda a mi standunkhoz is, hogy van-e rozénk vagy vörösborunk. És sokan csípőből utasítják el bizonyos borainkat csak azért, mert volt rossz tapasztaltuk, vagy mert Tokajról van egy alap feltételezésük.
Kicsit eloszlatva a kételyeket, álljon itt pár alap tény:
– Tokajban csak fehérbort készítenek, azon belül is hat olyan fajta van, amit hivatalosan, tokajiként lehet termeszteni. Ezek a furmint, a hárslevelű, a sárga muskotály, a kabar, a zéta és a kövérszőlő
-Tokaj régebben az édes borairól volt híres, de manapság egyre többen isznak száraz tokaji fehérborokat
-A tokaji édes borok nem geil-ek. Komoly savtartalmuk van, ami ellensúlyozza a cukor mennyiségét. Ezért olyan különlegesek nemzetközi összehasonlításban. Kevés olyan borvidék van, ahol az édes boroknak ilyen szép sav-cukor egyensúlya van.
-A tokaji édes borokat nem cukrozzák, hanem a szőlő természetesen gyűjti a cukor tartalmat azáltal, hogy sokáig van a tőkén. A szüret nálunk nem augusztusban van, hanem később. A száraz boroknak való szőlőt legtöbbször szeptemberben szüreteljük, az édes borokhoz valót októberben, néha akár novemberben szedjük. Ezért is hívják ezeket a borokat „Kései szüret”-nek.
-A tokaji aszú és a szamorodni nem szőlőfajták, hanem borkészítési eljárások. Tokaj különlegessége, hogy ja borvidéken elen van egy gombafajta, ami ősszel „megtámadja” a szőlőt. Ennek hatására a szőlőszemek mazsolává válnak még a szőlőfürtön, nagyon komoly cukortartalmat gyűjtve. A szamorodni és aszú borok ezen aszúszemek különböző módon történő felhasználásával születnek,
-A sárgamuskotály nem édes bor, bár tény hogy más borvidékeken főleg édes formában készítik. Itt is az a kérdés, hogy mikor szüretelünk. A korán leszedett sárga muskotályból nagyon különleges, friss, illatos száraz bor készíthető, ami méltó kihívója a sokak által kedvelt irsai olivérnek
-Tokajnak sok arca van. Vannak még régebbi gazdálkodók és fogyasztók is, akik a nehéz tokaji borokat tekintik az igazi tokaji stílusnak. Az utóbbi évek azonban megmutatták, hogy Tokajnak van egy másik arca is, amely jól kombinálja a borok komplexitását azzal a könnyedséggel, tisztasággal amit a mai trendek diktálnak. A furmint és a hárslevelű amúgy is olyan fajták, melyekre nagy hatással van a terroir, és akár szomszédos dűlőkből is nagyon eltérő ízvilágot mutatnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy bort ezer stílusban lehet elkészíteni, akkor máris érdemes adni Tokajnak egy esélyt, hogy bebizonyíthassa mit tud.
Székhelye: 1165 Budapest, Hangulat utca 14.
Üzleti címe: 3950 Sárospatak, külterület 0785/1.
Adószám: 24394763-2-42
A legjobb felhasználói élmény biztosítása érdekében olyan technológiákat használunk, mint például a cookie-k, hogy tároljuk az eszközinformációkat és/vagy hozzáférjünk azokhoz. Ezen technológiákhoz való hozzájárulás lehetővé teszi számunkra, hogy olyan adatokat dolgozzunk fel ezen az oldalon, mint a böngészési viselkedés vagy az egyedi azonosítók. A hozzájárulás elmaradása vagy visszavonása hátrányosan befolyásolhat bizonyos funkciókat és funkciókat.